Menu
 

Cigaretes palielina reproduktīvās un seksuālās veselības riskus sievietēm

  • Autors:  Jānis Basevičs
Cigaretes palielina reproduktīvās un seksuālās veselības riskus sievietēm

Cigarešu dūmos esošās vielas vienlīdz smagi kaitē gan vīriešu, gan sieviešu veselībai, tomēr sievietēm cigarešu lietošana rada daudzus papildu riskus, ar ko nesaskaras vīrieši. Cigarešu smēķēšana sievietēm palielina dzemdes kakla vēža, reproduktīvo spēju risku, grūtniecības komplikācijas, paātrina menopauzi un paaugstina koronārās sirds slimības riskus, ja sieviete smēķē un lieto perorālos kontracepcijas līdzekļus. Tāpat smēķējošām sievietēm, kurām ir cilvēka papilomas vīruss (CPV), ir lielāka iespēja saslimt ar dzemdes kakla vēzi.

Ir pētījumi, kas parāda, ka sievietēm var būt arī grūtāk atmest smēķēšanu nekā vīriešiem, jo iepriekš smēķēšanas atmešanas vēstījumi vairāk tika orientēti tieši uz vīriešiem, kā lielāko mērķauditorijas daļu. Pasaulē kopumā smēķē aptuveni 940 miljoni vīriešu un 175 miljoni sieviešu vecumā no 15 gadiem (1). Līdz ar to iepriekš veiktās kampaņas sievietēm ir bijušas mazāk saistošas un uzrunājošas (2). Vienlaikus pētījumi liecina par to, ka sievietes kopumā ir jutīgākas pret smēķēšanas kaitīgajām sekām.

Cigaretes smēķējošām sievietēm var būt traucēts līdzsvars starp sievišķajiem un vīrišķajiem hormoniem. Tā rezultātā viņām ir lielāka iespēja iegūt vīrišķīgu ķermeņa formu, kurā tauku slānis uzkrājas vairāk uz vēdera, nevis uz gurniem un krūtīm. Jaunām smēķējošām sievietēm salīdzinoši biežāk ir sāpīgas menstruācijas. Viņas pakļaujas arī paaugstinātam agrīnas menopauzes riskam: vidēji smēķējošām sievietēm menopauze iestājas divus gadus ātrāk nekā nesmēķētājām.

Vēl viena īpatnība, ar ko vairumā gadījumu saskaras tieši sievietes,  ir mēģinājumi cigaretes izmantot kā svara kontroles un bada sajūtas apspiešanas metodi. Daudzas sievietes joprojām tic, ka cigarešu lietošana palīdz nomest svaru un tāpēc, vēlēdamies piepildīt savu skaistuma ideālu vai apkārtējo draudzeņu ietekmē, bieži kļūst par smēķētājām. Šī mīta pamatā ir garšas un smaržas atgriešanās pēc smēķēšanas atmešanas, kas iet roku rokā ar vielmaiņas procesu uzlabošanos organismā.

Smēķējot cigaretes, cilvēka organisms ar dūmiem uzņem vairāk nekā 7000 ķīmisko vielu kokteili, no kurām vairāk nekā 100 ir kancerogēnas un izraisa dažādas saslimšanas. Eiropas Kardiologu biedrība uzver, ka slimību un nāves risks palielinās, pieaugot izsmēķēto cigarešu un ieelpoto dūmu apjomam. Notrulinās garšas un smaržas sajūtas, tiek traucēta vielmaiņa un daudzas cilvēka organisma funkcijas. Savukārt atmetot smēķēšanu, viss sāk garšot labāk un apetīte var palielināties, līdz organisms atkal aprod ar jauno situāciju. Diemžēl sievietes, pēc pirmajām nelielām svara izmaiņām, pāragri mēdz krist panikā un atgriezties pie vecā, kaitējošā ieraduma. Sievietes salīdzinoši biežāk nekā vīrieši smēķēšanu min arī kā stresa pārvarēšanas veidu.

Smēķēšana grūtniecības laikā ir galvenais neizdevušās grūtniecības un pirmsdzemdību nāves cēlonis. Sievietēm, kuras smēķē cigaretes grūtniecības laikā, ir lielāks spontānā aborta, priekšlaicīgu dzemdību, pēkšņas zīdaiņa nāves un zema piedzimšanas svara risks. Smēķēšana spēj ne vien nopietni kaitēt augļa attīstībai, bet ietekmē arī izredzes palikt stāvoklī. Starptautiskie dati rāda, ka vairāk nekā 50 % sieviešu, kas smēķē katru dienu, turpina to darīt arī grūtniecības laikā.

Sievietes dzimumdzīve cigarešu lietošanas dēļ var ciest arī tādēļ, ka, organismam novājinoties, samazinās vispārējā labsajūta un libido. Sajūtas kļūst vienveidīgākas, un spēja izjust baudu samazinās.

Cigarešu dūmos esošajām vielām novājinot imūnsistēmu, cieš arī sievietes dzimumorgāni, kuri kļūst uzņēmīgāki pret dažādām infekcijām, kas var novest pie dažādiem neērtiem simptomiem, piemēram, niezes un nepatīkamiem izdalījumiem no maksts.

Pamatojoties uz Pasaules veselības organizācijas (PVO) globālo ziņojumu par tabakas lietošanas izplatības tendencēm 2000.–2025. gadā, 2018. gadā Eiropā smēķēja 19% sieviešu un tas bija augstākais rādītājs pasaulē. Tostarp tika aplēsts, ka Latvijā smēķē aptuveni 24% sieviešu, bet pasaulē vidēji aptuveni 9% sieviešu. Tiek prognozēts, ka 2025.gadā cigaretes Eiropā smēķēs aptuveni 18 %. Interesanti, ka cigarešu smēķēšana sieviešu vidū ir cieši saistīta ar sociāli ekonomisko stāvokli un tā ir vairāk izplatīta valstīs ar ekonomiski augstāku dzīves līmeni.

  1. https://www.escardio.org/Journals/E-Journal-of-Cardiology-Practice/Volume-20/women-and-tobacco-a-gender-perspective
  2. https://health.williams.edu/medical-diagnoses/alcohol-tabacco-and-drugs/women-and-smoking-how-is-it-different/
Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.