Menu
 

Pētījums: biznesa sācējiem Latvijā audzis ienākumu līmenis un apmierinātība ar dzīvi

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijas iedzīvotāji iesaistīšanos uzņēmējdarbībā visbiežāk pamato ar vēlmi strādāt savā, nevis kāda cita pakļautībā, un vairāk nekā pusei pēc biznesa sākšanas audzis gan ienākumu līmenis (59 %), gan kopējā apmierinātība ar dzīvi (68 %), liecina Attīstības finanšu institūcijas “Altum” pētījums.

Analizējot galvenos iemeslus biznesa uzsākšanai, iedzīvotāji kā lielāko motivāciju visbiežāk norāda vēlmi strādāt patstāvīgi, nevis kāda cita pakļautībā – to izceļ 73 %. Šī argumenta nozīme pieaug, salīdzinot ar 2019. un 2017. gadu, kad līdzīgos pētījumos šo kā galveno faktoru minējuši 65 % respondentu. 

Otrais biežāk pieminētais motivācijas elements ir vēlme uzlabot savu finansiālo stāvokli, kas aktuāli 54 %, savukārt iespēja netraucēti realizēt savas idejas ir saistoša 42 %. Teju puse jeb 44 % biznesa sākšanu saista ar savu līdzšinējo darba pieredzi, 22 % – ar hobiju, bet 21 % – ar iegūto izglītību.

Salīdzinājumā ar periodu pirms uzņēmējdarbības uzsākšanas 59 % ir novērojuši personīgo ienākumu pieaugumu – aptuveni katram piektajam jeb 21 % tas ir ievērojami palielinājies, bet 38 % palielinājies nedaudz.

Apmierinātība ar dzīvi pēc biznesa uzsākšanas augusi 68 % respondentu, taču vienlaikus teju tikpat jeb 65 % atklāj, ka audzis arī ikdienā piedzīvotais stresa līmenis, un zīmīgi, ka stresa kāpumu biežāk izceļ tie uzņēmēji, kuru pamatdarbība notiek galvaspilsētā.

Dati liecina, ka visbiežāk biznesa uzsācēji stresu pārvar, pavadot laiku ar ģimeni, sportojot vai nododoties savam hobijam. Vienlaikus, ja nepieciešams padoms grūtā brīdī, visbiežāk tas tiek vaicāts savam dzīvesbiedram (45 %), citam uzņēmējam (37 %) vai biznesa partnerim (30 %).

Pētījumā arī noskaidrotas trīs sarežģītākās lietas biznesa uzsākšanai Latvijā. Visbiežāk uzņēmēji kā izaicinošu min neziņu par nākotni un to, vai biznesa ideja izdosies (41 %), finansējuma piesaisti (34 %) un personīgo ienākumu trūkumu (27 %). Kā nākamos lielākos izaicinājumus biznesa sācēji min pircēju vai noieta atrašanu un nestabilu biznesa vidi.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.