Menu
 

Aptauja: 65 % iedzīvotāju izmanto finanšu aizdevuma pakalpojumus, populārākā – kredītkarte

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Mūsdienās kredītpakalpojumi ir kļuvuši par svarīgu instrumentu, lai ikdienā risinātu dažādus finansiālus izaicinājumus un ātrāk sasniegtu mērķus, piemēram, iegādātos mājokli vai jaunu automašīnu, dotos ceļojumā vai īstenotu sapni par studijām.

Kā liecina “Kredītinformācijas biroja” veiktā iedzīvotāju aptauja, šobrīd kādu no kredītpakalpojumiem izmanto divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju (65 %), un pēdējo 10 gadu laikā tas ir pieaugums par 3 % procentpunktiem. Visbiežāk izmantotie finanšu aizdevuma pakalpojumi ir kredītkarte, nomaksa un mājokļa kredīts.

Saskaņā ar aptauju mazāk kredītpakalpojumus izmanto Latgales iedzīvotāji (44 %), aptaujātie virs 50 gadiem (41 %) un sievietes (41 %).

Iedzīvotāju iecienītākais kredīta pakalpojums ir kredītkarte, kuru izmanto aptuveni trešdaļa aptaujāto (34 %), un šis rādītājs ir identisks ar 2008. gada datiem, kamēr 2015. gadā lietotāju skaits bija samazinājies līdz 30 %. Kredītkarti ievērojami vairāk izmanto vīrieši (39 %), vadītāji (52 %)  un aptaujātie ar ienākumiem virs 2000 eiro mēnesī.

Lai gan kredītkarte ir populārākais aizdevuma pakalpojums, tomēr salīdzinoši ar citām Eiropas valstīm to izmantojam mazāk. Saskaņā ar uzņēmuma “Statista” datiem Islandē, Šveicē, Norvēģijā, Somijā un Lielbritānijā kredītkarte ir vairāk nekā 60 % iedzīvotāju.

Pēc aptaujas datiem, dažādu preču vai pakalpojumu saņemšanu uz nomaksu izmanto katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs (24 %), tās lietotāju skaits pēdējos desmit gadu laikā pieaudzis par 8 % procentpunktiem. Šo produktu bieži izmanto gan iedzīvotāji ar ienākumiem virs 2000 eiro mēnesī (38 %), gan tādi, kuri savu ģimenes finansiālo stāvokli raksturo kā sliktu (44 %).

Savukārt mājokļa aizdevumu izmantotāju skaits palicis teju nemainīgs un šobrīd ir 18 %. Šo pakalpojumu visbiežāk izmanto iedzīvotāji ar augstiem ienākumiem virs 2000 eiro mēnesī (54 %), vadītāji (35 %), Pierīgā dzīvojošie (33 %) un aptaujātie vecuma grupā no 30 līdz 39 gadiem (27 %).

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.