Menu
 

Liene Denisjuka-Straupe: Lai nopirktu flautu, es pārdevu dzīvokli Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Foto - LETA Foto - LETA

18.februārī Jaunmoku pilī notiks kamermūzikas koncerts “Debesis. Gaiss. Vējš”. Uz skatuves satikties “Trio Spectrum” – dziedātāja Agnese Pauniņa, flautiste Liene Denisjuka-Straupe un pianiste Kristīne Paula.

Koncertprogramma “Debesis. Gaiss. Vējš” ir veltīta cilvēka un dabas mijiedarbības poētiskai apcerei. Koncertā pamīšus skanēs gan franču, gan latviešu komponistu darbi, kas šajā kombinācijā brīnišķīgi izcels katra skaņdarba unikālās krāsas un saturisko vēstījumu. Baudījumu dvēselei sniegs trīs lieliskas mūziķes, kuras apliecinājušas savu augsto profesionālo prasmi gan kamermūzikā, gan profesionālos kolektīvos un kuras vieno jaunatklājēja gars, iepazīstot jaunu repertuāru un sniedzot savu lasījumu interpretācijas klausītājiem.

Franču dzejnieka Pjēra Ronsāra vārdiem sakot: “Klajie līdzenumi, vīna pakalni un zaļie meži.., pļavas pumpuri, ziedi un šalkojošie augi.. un jūs, klintis, manu dzejrindu cienītājas, sūtiet mīlas sveicienus debesīm, gaisam un vējam…” Albēra Rusēla mūzikā atklājas šī dzejoļa smeldze par lietu nepastāvību un mirkļa netveramību, tomēr skaistums rodams ne tikai statiskās ainavās, bet arī laika plūdumā.

Imanta Zemzara “Svīta” flautai un klavierēm ir komponista jaunības dienu darbs, kurā ieskicēti iespaidi par Kurzemes dabu vasaras gadalaikā. Laikmetīgākais no koncertprogrammas skaņdarbiem ir Gundegas Šmites opuss “Yellow free” soprānam un flautai, kas ir unikāls un uz komunikāciju vērsts darbs.

Polā Dikā skaņdarbā “Fauna žēlabas” ir iekļauts slavenais Kloda Debisī “Fauna diendusa” citāts, kas klausītājiem pavērs impresionistisku skaņu ainavu ar filigrānu flautas un klavieru tembrālo krāsu paleti. Žana Krasa dueta “Svītā” uzplaiksnīs prieks un virtuozitāte. Savukārt Filipa Gobēra opuss “Dievbijīgs vakars” ļaus pakavēties nesteidzīgā apcerē par sirds siltumu, ko sniedz gaišu emociju plīvurs.

Kas ir ekstrēmākais, ko dzīvē esat darījusi?
Grūti pateikt. Daži atgadījumi ir bijuši, bet mūzikas kontekstā laikam jau ielēkšana Latvijas Nacionālās operas “Gulbju ezera” izrādē bez mēģinājuma. Bija situācija, ka steidzami vajadzēja aizstājēju, un tā nu es gāju un spēlēju, un pats jaukākais bija tas, ka arī nospēlēju!

Viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē?
Meitas piedzimšana.

Kas jūs iedvesmo darbam?
Mūzika! Man ir paveicies, ka mans darbs vienlaikus ir arī mana sirdslieta.

Jūsu veselīgie ieradumi?
Reizēm es nevaru saprast, vai mūzika manā dzīvē ir lāsts vai dāvana. Drīzāk jau tomēr dāvana, līdz ar to es esmu totāli atkarīga no vingrināšanās un jaunas mūzikas atklāšanas.

Jūsu kaitīgie ieradumi?
Man garšo vīns – mazliet vairāk, nekā ārsti rekomendē…

Vērtīgākā atziņa, ko dzīves laikā esat guvusi?
Ir jādzīvo pēc labākās sirdsapziņas, un mīlestība ir pāri visam.

Grāmata vai filma, ko ieteiktu citiem?  
Gan grāmata, gan filma – Oskara Vailda “Doriana Greja ģīmetne”.

Kādu mūziku klausāties?
Ļoti dažādu. Es drīzāk varētu pateikt, ko es neklausos, un tas būtu reps un metāls, bet pārējie stili nāk un iet manā ikdienā.

Jūsu neprātīgākais spontānais pirkums?
Kā uz tām lietām skatās… Lai nopirktu flautu, es pārdevu dzīvokli, bet vai tas bija neprāts? Grūti teikt. Ilgtermiņā flautas pirkums ir sevi attaisnojis pilnībā.

Vieta un laiks, kurā gribētu dzīvot?
Šeit un tagad.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.