Menu
 

LM sāk pārbaudi Jūrmalas sociālās aprūpes iestādē, kurā mitinās slepkavību pastrādājušais mazgadīgais

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Pēc pusaudža slepkavības Jūrmalā Labklājības ministrija (LM) ir sākusi pārbaudi Jūrmalas sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestādē, kurā mitinās slepkavību pastrādājušais mazgadīgais, lai novērtētu tur sniegto pakalpojumu atbilstību normatīvajos aktos noteiktajam prasībām, tai skaitā novērtētu darba organizāciju centrā, bērniem nodrošināto atbalstu un bērnu sadzīves apstākļus, informēja LM Sociālā darba un sociālās palīdzības politikas departamenta direktora vietniece Agnese Jurjāne.

Pēc slepkavības Bērnu aizsardzības centrs un LM sākuši atbalsta sniegšanu gan notikumā iesaistītajiem bērniem, gan bērniem izglītības iestādēs, kā arī "turpinās darbu pie traģiskā notikuma un esošās situācijas izvērtējuma".

Pārbaudes laikā ar centra vadību pārrunāti nepieciešamie tūlītējie uzdevumi situācijas risināšanai, lai bērni un darbinieki nekavējoši varētu saņemt nepieciešamo psiholoģisko palīdzību, uzlabotu ar bērnu drošību un uzraudzību saistītos jautājumus, atjaunotu bērniem strukturētu dienas ritmu, tai skaitā nodrošinot izglītības iegūšanu mācību iestādēs.

Tāpat ar centra vadību un darbiniekiem pārrunāti "citi neskaidrie jautājumi par sociālā pakalpojuma nodrošināšanu atbilstoši bērnu vajadzībām un normatīvajos aktos noteiktajām prasībām".

Pēc LM sniegtās informācijas, netika gūti dokumentāli apliecinājumi, ka Jūrmalas Labklājības pārvalde būtu nodrošinājusi administrētā un pašvaldības finansētā sociālā pakalpojuma kvalitātes uzraudzību. Ministrija turpina analizēt pārbaudes laikā iegūto informāciju.

Ministrija Jūrmalas domei nosūtījusi vēstuli ar lūgumu "nekavējoši sniegt nepieciešamo atbalstu konkrētajam centram", tai skaitā nodrošināt psihosociālas konsultācijas bērniem un darbiniekiem, tostarp uzticības personu piesaisti bērniem, piemēram, mentorus, kas sniegtu emocionālu un praktisku atbalstu bērniem, stiprinot viņu pašapziņu, uzlabojot zināšanas un prasmes, kopīgi meklējot risinājumus bērnam svarīgās dzīves situācijās, kā arī nodrošināt normatīvajos aktos noteikto speciālistu iesaisti pakalpojuma nodrošināšanā.

Jurjāne uzsvēra, ka ilgtermiņā nepieciešama speciālistu piesaiste, kas varētu ikdienā sniegt terapeitisku atbalstu bērniem un jauniešiem iepriekšējas traumatiskas pieredzes mazināšanai, kā arī priekšlaicīgu mācību pārtraukšanas risku mazināšanai.

Tāpat, viņas vērtējumā, visiem bērnu centriem jeb mājvietām bērniem, kuriem dažādu iemeslu dēļ pieņemts lēmums par ārpusģimenes aprūpi, ir jānodrošina stabils, emocionāli saturīgs un atbalstošs pakalpojums, lai bērniem būtu iespēja veidoties par stabilām personībām. Tāpat būtisks ir pašvaldības sociālā dienesta darbs ar bērna bioloģisko ģimeni, vērtējot iespējas tajā atgriezties brīdī, kad ģimene ir pārvarējusi krīzi.

Kā ziņots, naktī uz 11.janvāri Jūrmalā, Slokā, 13 gadus vecs mazgadīgais nodūra savu vienaudzi. Pēc policijas sniegtās informācijas, iepriekšējā vakarā pirms pusnakts vairāki jaunieši, kuri dzīvo sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestādē, bija devušies uz Rīgu, lai, iespējams, lietotu alkoholiskos dzērienus. Pēc tam viņi ar vilcienu atgriezušies Slokā, kur satikušies ar diviem sava vecuma jauniešiem, no kuriem viens vēlāk nogalināts.

Izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina, ka starp minēto jauniešu kompāniju, kā arī cietušo jaunieti un viņa draugu bija norisinājies konflikts, kura laikā viens no jauniešu grupas, kas dzīvo bērnunamā, viņam divas reizes iedūris ar nazi sirds un vēdera rajonā. Pēc notikušā jauniešu grupa notikuma vietu pametusi, atstājot ievainoto jaunieti ar viņa draugu. Pusaudzis, kurš iedūra otram ar nazi, iepriekš bija nonācis policijas redzeslokā par klaiņošanu un zādzību no veikala.

Saistībā ar notikušo ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 117.panta 12.punkta - par slepkavību pastiprinošos apstākļos, ja noslepkavots nepilngadīgais, taču pusaudzis, kurš tiek turēts aizdomās par šī nozieguma izdarīšanu, vēl nav sasniedzis kriminālatbildības vecumu, līdz ar to viņš pēc izmeklēšanas darbību veikšanas nodots atpakaļ sociālās aprūpes iestādes pieskatīšanā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.