Menu
 

Kāda sociālā palīdzība pienākas Ķekavas, Olaines un Ropažu novada senioriem Apriņķis.lv

  • Autors:  Anna Lejiņa
Foto - Facebook.com Foto - Facebook.com

Katra novada pašvaldība saviem iedzīvotājiem, arī senioriem, paredz dažādus sociālās palīdzības veidus. To lielākā daļa īpaši neizceļ seniorus, jo tiek ņemti vērā, piemēram, cilvēka ienākumi vai veselības stāvoklis (invaliditāte), taču ir arī speciāli senioriem pielāgota palīdzība. Šajā publikācijā apkopojām informāciju, kādu sociālo palīdzību var saņemt Ķekavas, Olaines un Ropažu novada seniori.

Ķekavas novadā

Saskaņā ar saistošajiem noteikumiem “Sociālās palīdzības pabalsti Ķekavas novadā” ir vairāki sociālās palīdzības pabalsti:

  • garantētā minimālā ienākuma pabalsts;
  • mājokļa pabalsts – materiāls atbalsts ar mājokļa lietošanu saistīto izdevumu segšanai;
  • pabalsti atsevišķu izdevumu apmaksai par trūcīgām vai maznodrošinātām atzītām mājsaimniecībām, kurās visbiežāk ietilpst tieši seniori: zobu protezēšanai līdz 80 eiro reizi divos kalendāra gados; medikamentu, uztura bagātinātāju, zobārstniecības, ārstniecības pakalpojumu un medicīnisko ierīču apmaksai līdz 300 eiro kalendāra gadā mājsaimniecībai; par veiktu operāciju locītavu endoprotezēšanai līdz 430 eiro; briļļu iegādei līdz 50 eiro, bet personām ar redzes invaliditāti – līdz 75 eiro reizi divos kalendāra gados, izņemot īpašus nosacījumus, kad šo pabalstu var izmaksāt reizi gadā.

Pamata sociālās palīdzības pabalstus (garantētā minimālā ienākuma pabalsts un mājokļa pabalsts) un trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusu piešķir uz trim mēnešiem, ja mājsaimniecībā ir vismaz viena persona darbspējīgā vecumā, bet uz sešiem mēnešiem, ja mājsaimniecībā nav nevienas personas darbspējīgā vecumā.

Par maznodrošinātu mājsaimniecību Ķekavas novadā atzīstama tāda, kuras ienākumi ir mazāki par 480 eiro pirmajai vai vienīgajai personai un 336 eiro pārējiem. Tiesības saņemt sociālo palīdzību ir cilvēkiem, kuri deklarējuši savu dzīvesvietu Ķekavas novadā.

Senioriem jāzina, ka tiek piešķirti pašvaldības noteikti pabalsti, neizvērtējot materiālo situāciju: apbedīšanai; veselības aprūpes nodrošināšanai vai uzlabošanai; tuberkulozes slimniekiem; pacientiem ar hronisku nieru slimību, kuriem nepieciešama dialīze; personām, kurām ir noteikts politiski represētās personas statuss; Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem; jubilejās (vienreizējs naudas pabalsts 100 un vairāk gadu vecumu sasniegušiem Ķekavas novada iedzīvotājiem katru gadu dzimšanas dienā, kā arī pabalsts 80, 85, 90 gadu vecumu sasniegušiem Ķekavas novada iedzīvotājiem, bet no 91 līdz 99 gadu vecumu sasniegušiem Ķekavas novada iedzīvotājiem katru gadu dzimšanas dienā, ja personas dzīvesvieta ir deklarēta Ķekavas novadā); politiski represētām personām ik gadu 18. novembrī tiek piešķirts pabalsts 100 eiro apmērā).

Ķekavas novada iedzīvotājiem, sākot no 80 gadu vecuma, jubilejās izmaksā vienreizēju naudas pabalstu, ja dzīvesvieta deklarēta Ķekavas novada administratīvajā teritorijā vismaz sešus mēnešus pirms dzimšanas dienas datuma. Naudas pabalstu 50 eiro apmērā izmaksā 80, 85, 90 gadu vecumu sasniegušiem Ķekavas novada iedzīvotājiem. No 91 līdz 99 gadu vecumam pabalsts paredzēts katru gadu. Savukārt 100 un vairāk gadu vecumu sasniegušiem Ķekavas novada iedzīvotājiem tiek garantēts vienreizējs naudas pabalsts 150 eiro apmērā. Pabalstu piešķir mēnesī, kad iedzīvotājs sasniedzis noteikto vecumu, bet ne vēlāk kā trīs mēnešu laikā pēc dzimšanas dienas datuma, un to pārskaita uz norādīto bankas kontu.

Viens no pabalstiem, ko nodrošina novada iedzīvotājiem, neizvērtējot viņu vai ģimenes materiālo situāciju, ir pabalsts apbedīšanai. To piešķir par personu, kuras pēdējā deklarētā dzīvesvieta pirms nāves bijusi Ķekavas novadā. Pabalsta apmērs ir 200 eiro. Šo pabalstu var pieprasīt trīs mēnešu laikā no miršanas apliecības izsniegšanas brīža, un to izmaksā 10 darba dienu laikā.

Olaines novadā

Pašvaldība noteikusi, kādi ir ienākumi, lai mājsaimniecība varētu saņemt sociālo palīdzību un pārtikas pakas:

  • garantētais minimālais ienākums pirmajai un vienīgajai personai mājsaimniecībā ir 137 eiro, katrai nākamajai personai – 96 eiro;
  • trūcīgas mājsaimniecības ienākumi – attiecīgi 343 eiro un 240 eiro;
  • maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumi – 548 eiro un 384 eiro;
  • Eiropas Savienības atbalsta paku saņemšanai – 411 eiro un 288 eiro.

Pilngadīgiem iedzīvotājiem Sociālais dienests nodrošina aprūpi mājās; īslaicīgas un ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu; dienas aprūpes centra pakalpojumu pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem. Pirms tam Sociālais dienests izvērtē, kādas iespējas sniegt nepieciešamo aprūpi ir personas ģimenes locekļiem vai ar aprūpējamo kopā dzīvojošām personām. Pašvaldība no tās budžeta līdzekļiem pilnībā apmaksā pakalpojumu, ja personai nav likumīgo apgādnieku un personas ienākumi (tajā skaitā uzkrājumi) nepārsniedz minimālo mēneša darba algu.

Novadā ir iespējams saņemt īslaicīgas un ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu. Tiesības saņemt pakalpojumu ir pensijas vecuma personām un pilngadīgām personām ar funkcionāliem traucējumiem, kurām noteikts trešais vai ceturtais aprūpes līmenis (izņemot pilngadīgas personas ar smagiem un ļoti smagiem garīga rakstura traucējumiem), kuras vecuma vai funkcionālo traucējumu dēļ nespēj sevi aprūpēt un kurām nepieciešamais pakalpojuma apjoms pārsniedz aprūpei mājās un dienas aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā noteikto apjomu, un kurām nav likumīgo apgādnieku vai tie objektīvu apstākļu dēļ nespēj sniegt nepieciešamo aprūpi.

Novadā piešķir pabalstus jubilejās: 50 eiro apmērā 80 un 85 gadu jubilejā, 100 eiro apmērā – 90 līdz 99 gadu jubilejā, 200 eiro apmērā – 100 gadu un turpmākajās jubilejās.

Viens no sirsnīgākajiem pabalstiem – kāzu jubilejā – ir diferencēts: 200 eiro – par laulībā nodzīvotiem 50 gadiem; 500 eiro – par laulībā nodzīvotiem 60, 65, 70 un 75 gadiem. Pabalstu piešķir, ja laulāto dzīvesvieta ir deklarēta Olaines novadā ne mazāk kā 12 mēnešus pirms kāzu jubilejas.

75 gadu vecumu sasniegušajiem novada iedzīvotājam pienākas transporta pabalsts 40 eiro kalendārajā gadā.

Cilvēki ar invaliditāti var saņemt pabalstu ārstniecības, rehabilitācijas, medicīnas preču un medikamentu izdevumiem līdz 250 eiro gadā.

Reizi gadā politiski represētajam novada iedzīvotājam tiek piešķirts 100 eiro pabalsts. Saistošajos noteikumos sacīts, ka tas paredzēts izdevumiem par mājokli.

Vienreizēju pabalstu līdz 800 eiro piešķir par mirušu personu, par kuru neizmaksā valsts apbedīšanas pabalstu, par mirušu nepilngadīgu personu, vecuma pensijas saņēmēju vai personu ar invaliditāti, pamatojoties uz apbedīšanas pakalpojuma sniedzēja izsniegtu rēķinu. Pabalsta apmēru samazina par Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras vai citas institūcijas izmaksātā apbedīšanas pabalsta apmēru.

Ropažu novadā

Pašvaldības brīvās iniciatīvas pabalsti paredzēti Ropažu novadā deklarētajiem iedzīvotājiem. Tiesības saņemt šajos noteikumos paredzētos pašvaldības pabalstus ir personām, kuras savu dzīvesvietu ir deklarējušas pašvaldības administratīvajā teritorijā pēdējos sešus mēnešus vai ir deklarētas pašvaldības administratīvajā teritorijā kārtējā gada 1. janvārī.

Pabalsts politiski represētajām personām, Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas rezultātā cietušajām personām tiek piešķirts vienu reizi gadā Latvijas Republikas proklamēšanas dienā, un tā apmērs ir 150 eiro.

Pabalsts 1991. gada barikāžu dalībniekiem tiek piešķirts reizi gadā 1991. gada barikāžu aizstāvju atceres dienā, un tā apmērs ir 60 eiro.

Pabalsts dzīves jubilejās: 80 gadu jubilejā – 80 eiro; 85 gadu jubilejā – 85 eiro; 90 gadu jubilejā – 90 eiro; 95 gadu jubilejā – 95 eiro; 100 un vairāk gadu jubilejā – 500 eiro.

Reizi gadā tiek piešķirts Ziemassvētku pabalsts, kas, piemēram, personai ar pirmās grupas invaliditāti, pilngadīgām personām ar invaliditāti kopš bērnības, ir 30 eiro.

Pabalsts transporta izdevumu segšanai pienākas vecuma pensionāriem, Černobiļas atomelektrostacijas avāriju seku likvidēšanas dalībniekiem, Černobiļas atomelektrostacijas avārijā cietušām personām, politiski represētām personām. Šo pabalstu piešķir reizi gadā 80 eiro apmērā.

Pabalsts 1991. gada barikāžu dalībniekiem tiek piešķirts reizi gadā 60 eiro apmērā. Tā mērķis ir iespēju robežās atbalstīt mājsaimniecības.

#SIF_MAF2023
Par publikācijas saturu atbild laikraksta "Rīgas Apriņķa Avīze" redakcija.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.