Menu
 

Uzdodas par valsts amatpersonām un uzkūda uzņēmējus dot kukuļus

Foto - KNAB Foto - KNAB

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosinājis apsūdzēt divas fiziskas personas, kuras uzdevās par valsts amatpersonām un uzkūdīja divus uzņēmuma pārstāvjus tām nodot kukuli, informēja birojs.

Kukuļošanas mērķis bija panākt konkrētā uzņēmuma nodokļu parāda un citu ar to saistīto naudas sodu samazinājumu.

KNAB pirmstiesas izmeklēšanā iegūtie pierādījumi liecina, ka fiziskās personas pārliecināja uzņēmējus, ka kukuli kā starpnieki nodos atbildīgajai valsts amatpersonai un tādējādi atrisinās attiecīgā uzņēmuma nodokļa parādu.

Uzņēmuma pārstāvji viltus amatpersonām nodeva 1500 eiro un rokas pulksteni, ko kūdītāji piesavinājās.

KNAB izmeklēšanā nekonstatēja valsts amatpersonu vai iestāžu iesaisti šajā noziedzīgajā nodarījumā.

KNAB priekšnieka vietniece izmeklēšanas darbību jautājumos Ineta Cīrule norāda, ka viltvārži meklē aizvien jaunus veidus, kā apkrāpt uzņēmējus, un viens no šādiem veidiem ir uzdošanās par valsts amatpersonām un uzkūdīšana dot kukuli apmaiņā pret problēmas šķietamu risinājumu. 

"Krimināllikums ir bargs un neatbrīvo kukuļotājus no kriminālatbildības pat tad, ja kukuļdevējs iekritis viltvāržu lamatās," brīdina Cīrule, aicinot jebkurā situācijā, kad iedzīvotāji saņem piedāvājumu iesaistīties kukuļošanā, nekavējoties sazināties ar KNAB.

KNAB kriminālprocesu sāka 2023.gada 28.martā, izdalot to no citas lietvedībā esošas krimināllietas.

KNAB pērn rudenī aizturēja kādu vīrieti, kurš uzņēmējiem pieprasījis kukuļus, uzdodoties par piecu pašvaldību un divu pašvaldības uzņēmumu iepirkuma komisijas locekli.

Šajā lietā pie kriminālatbildības sauktas trīs personas - viena par to, ka, uzdodoties par valsts amatpersonu, uzkūdīja un sagatavojās uzkūdīt citas personas izdarīt kukuļdošanas mēģinājumu, kā arī piesavinājās kukuļus, savukārt divas personas par to, ka divu uzņēmumu interesēs izdarīja kukuļdošanas mēģinājumu.

Ar katru no trim apsūdzētajiem noslēgta vienošanās par vainas atzīšanu un sodu.

Viltus amatpersona uzdevās par Mārupes, Olaines, Kuldīgas, Dobeles novadu un Liepājas pašvaldību, kā arī "Liepājas olimpiskā centra" un pašvaldības uzņēmuma "Ventspils nekustamie īpašumi" iepirkuma komisijas locekli, kurš var panākt, ka uzņēmumi uzvar pašvaldību izsludinātajos iepirkumos.

Izmantojot lietotni "Whatsapp", viņš dažādu uzņēmumu amatpersonām nosūtīja ziņu, kurā norādīja, ka par materiālu vērtību var veikt darbības, lai ieinteresētie uzņēmumi uzvarētu iepirkumu konkursos.

Saskaņā ar noslēgto vienošanos tiesa piespriedusi vīrietim brīvības atņemšanu uz trīs gadiem nosacīti, ar pārbaudes laiku uz trīs gadiem un sabiedrisko darbu uz 320 stundām, bez mantas konfiskācijas.

Divas uzņēmumu amatpersonas atsaucās kukuļa prasītājam un pārskaitīja prasīto naudu, attiecīgi 300 un 400 eiro, uz viņa norādīto bankas kontu.

Tiesa vienam no šiem apsūdzētajiem piemēroja 6820 eiro naudas sodu, savukārt otram - brīvības atņemšanu uz vienu gadu nosacīti, ar pārbaudes laiku uz vienu gadu.

Tika sākti arī procesi par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu diviem uzņēmumiem, jo apsūdzētie kukuļus deva šo uzņēmumu interesēs, lai tie uzvarētu pašvaldību izsludinātajos iepirkumos, tādējādi iegūstot materiālu labumu, pieredzi un uzlabotu uzņēmuma reputāciju, kas turpmāk nodrošinātu sekmīgu dalību līdzīgos valsts un pašvaldību iepirkumos.

Abiem uzņēmumiem piemērots aizliegums piedalīties valsts un pašvaldības iepirkuma procedūrās uz vienu gadu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.