Menu
 

Pierīgā cīņu par ģimenei draudzīgākās titulu turpina trīs pašvaldības Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Ilustrācija - SIF Ilustrācija - SIF

Šobrīd ir apkopoti konkursa “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2023” pēdējās kārtas rezultāti ar katrā plānošanas reģionā visaugstāk novērtētajām pašvaldībām, kas atzītas par ģimenēm draudzīgākajām. Finālistes cīnīsies par naudas balvu, kuru izmantot ģimeniskas vides uzlabošanai savā administratīvajā teritorijā, un uzvarētājas tiks paziņotas 12. decembrī īpašā apbalvošanas ceremonijā.

Konkursa trešajā kārtā, ņemot vērā pašvaldību sniegtos datus, kā arī vērtēšanas komisijas iegūtos datus par iedzīvotājiem pieejamajiem pakalpojumiem ģimeņu atbalstam, finālā no Pierīgas novadiem iekļuvušas šādas pašvaldības:

  • Rīgas plānošanas reģionā – Siguldas novada pašvaldība un Jūrmalas valstspilsētas pašvaldība;
  • Vidzemes plānošanas reģionā – Saulkrastu novada pašvaldība.

Salīdzinot ar rezultātiem oktobra beigās, no cīņas ir izstājušās Ropažu novada pašvaldība un Mārupes novada pašvaldība, kas iepriekš bija aizvirzītas konkursa pusfinālam.

“Vispirms vēlos teikt lielu paldies ikvienam, kas atrada laiku, lai sniegtu viedokli par savas pašvaldības paveikto, kā arī vēl pilnveidojamo ģimeniskas vides veidošanā un ģimeņu atbalstā. Vērtēšanas procesā redzam, ka pašvaldības paplašina sniegtos pakalpojumus izglītības un transporta jomā, kā arī uzlabo pieejamību pakalpojumiem, kas atbalsta gan jauniešus, gan seniorus. Progress ir acīm redzams, taču joprojām ir jomas, kurās uzlabojumi ir nepieciešami,” stāsta Sabiedrības integrācijas fonda sekretariāta direktore Zaiga Pūce.

Pašvaldība un tās iestādes ir tuvākā pārvaldes institūcija iedzīvotājiem, un tieši pašvaldībām ir jābūt tām, kas rūpējas, lai ikviens, arī ģimenes, justos labi. Konkursa “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība” apbalvošanas ceremonijā uzzināsim, kuras tad bijušas ģimenei draudzīgākās pašvaldības 2023. gadā, un konkursa laikā iegūtos datus būs iespējams izmantot, lai uzlabotu ģimeņu labsajūtu visā Latvijā.

Tīmekļa vietnē “www.vietagimenei.lv” līdz šā gada 9. novembrim noris Sabiedrības integrācijas fonda rīkotā konkursa “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība” iedzīvotāju balsojums. Tajā iedzīvotāji aicināti novērtēt pašvaldību sniegumu, balsojot par, viņuprāt, ģimenēm draudzīgāko vietvaru, tādējādi vienlaikus arī atbalstot tās sacensībā par statusu “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība”.

Ģimenei draudzīgā pašvaldība nenozīmē tikai pabalstu un materiālā atbalsta lielumu katrā novadā, vienlaikus iedzīvotāji vērtē gan vides un izglītības iestāžu pieejamību vecākiem ar bērniem, gan atbalstu pirmsskolas un skolas vecuma bērniem, kā arī  daudzbērnu ģimenēm. Taču viens no būtiskiem atbalsta veidiem jaunajām ģimenēm un vecākiem ir vienreizējie pašvaldību pabalsti par bērniņu piedzimšanu. Lai varētu salīdzināt finālā iekļuvušo Pierīgas pašvaldību vienreizējo atbalstu par bērna piedzimšanu, “Rīgas Apriņķa Avīze” apkopoja informāciju, kas pieejama par trim galvenās balvas pretendentēm (skat.pielikumos).

Konkurss “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība” norisinās jau kopš 2017. gada, un tā primārais mērķis ir izcelt labākos piemērus un risinājumus, kā pašvaldības rūpējas par ģimenēm. Līdztekus konkurss veido vidi arī pašvaldību draudzīgai sāncensībai, tādējādi mudinot tās attīstīt aizvien plašāku un pieejamāku ģimenēm paredzēto pakalpojumu klāstu.

Pagājušajā gadā Sabiedrības integrācijas fonda rīkotajā konkursā “Ģimenēm draudzīgākā pašvaldība” uzvarēja un naudas balvu 30 000 eiro ieguva Ropažu novada pašvaldība. Naudas balvu – 20 000 eiro – saņēma arī pieci plānošanas reģionu laureāti – Kuldīgas novada, Ludzas novada, Jēkabpils novada, Siguldas novada un Madonas novada pašvaldības. Saskaņā ar konkursa nolikumu par balvā iegūto finansējumu pašvaldībai ir jāīsteno kāds uz ģimeņu vajadzībām vērsts projekts, noteikti ņemot vērā arī novada iedzīvotāju idejas. Iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka parasti pašvaldības konkursā iegūtos līdzekļus investē ģimeņu atpūtas objektu vai jaunu rotaļu laukumu izveidē.


#SIF_MAF2023
Par publikācijas saturu atbild laikraksta "Rīgas Apriņķa Avīze" redakcija.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.