Menu
 

2023. gads Pierīgas novados (2) Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto – no arhīva Foto – no arhīva

MAIJS

Sausums skar arī Pierīgu

Šā gada otrais ceturksnis – laika periods no aprīļa līdz jūnijam – Latvijā bija sausākais meteoroloģisko novērojumu vēsturē. Šajā laikā nokrišņu daudzums vietām valsts rietumu un centrālajā daļā nesasniedza pat piektdaļu no normas.

Portāls “Apriņķis.lv” ziņoja, ka maijs Latvijā kļuvis par sausāko pavasari noslēdzošo mēnesi meteoroloģisko novērojumu vēsturē.

Šogad sasniegts ne tikai jauns mazākā nokrišņu daudzuma rekords otrajā ceturksnī, bet arī pārspēts sausāko dienu skaita rekords. Vidēji Latvijā no aprīļa līdz jūnijam bija 24 dienas ar nokrišņiem, kas ir par 14 dienām mazāk nekā vidēji normas periodā (1991.–2020. gads), par trim dienām pārspējot 1971. gada rekordu.

Ropažos negrib atkritumu dedzinātavu

Saņemot iedzīvotāju iebildumus, Ropažu novada dome 17. maijā nolēma pārtraukt lokālplānojuma izstrādi nekustamajos īpašumos “Dārzi Mežrozīte” un “Mežinieki”, tādējādi faktiski apturot atkritumu dedzināšanas rūpnīcas būvniecības ieceres īstenošanu Dreiliņos.

Deputāti vairākkārt uzsvēra, ka viņiem ir jāņem vērā iedzīvotāju viedoklis. Domes sēdes laikā tika norādīts, ka pašvaldība ir saņēmusi vairāk nekā 1000 iesniegumu ar lūgumu nepieļaut atkritumu koģenerācijas iekārtas būvniecību. Pret šīs iekārtas būvniecību portālā “Mana balss” nobalsoja aptuveni 11 000 iedzīvotāju.

Foto – no arhīva


JŪNIJS

Pierīgā iebilst pret vidusskolu slēgšanu

Šajā gadā daudzām pašvaldībām bija jāpieņem sāpīgs lēmums par mazo skolu slēgšanu. Arī Pierīgas pašvaldību vadītāji bija nemierā ar Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādāto informatīvo ziņojumu par skolu tīkla sakārtošanu, taču minot citus iemeslus. Pierīgas pašvaldības iebilda pret vidusskolu slēgšanu telpu trūkuma dēļ. Ja tiktu ievērots Izglītības un zinātnes ministrijas noteiktais, ka 1. klasē jābūt 20 bērniem, tad, piemēram, Ulbrokas vidusskolā varētu atvērt deviņas klases.

Līdzīga situācija esot Ķekavas novadā, kur tiek piedāvāts slēgt vidusskolas Baložos un Baldonē, tāpēc Pierīgas novadu vadītāji uzskata, ka Pierīgas skolām ir jāpiemēro citi kritēriji.

Foto – Ādažu vidusskola


Piespriež sodu par kukuļa piedāvāšanu Ādažu deputātam

Ekonomisko lietu tiesa 20. jūnijā vieglatlētam Jānim Višķeram par kukuļa piedāvāšanu Ādažu novada deputātam Arnim Rozītim (LRA), lai panāktu vietvaras priekšsēdētāja nomaiņu, piesprieda divu gadu cietumsodu, kā arī noteica liegumu divus gadus ieņemt amatpersonas statusu.

Saskaņā ar apsūdzību 2022. gada 5. oktobrī Višķers piedāvāja 30 000 eiro kukuli Rozītim, lai panāktu, ka deputāts, izmantojot dienesta stāvokli un rīkojoties pretēji iekšējai pārliecībai, plānotajā domes sēdē par jauna pašvaldības domes priekšsēdētāja ievēlēšanu nobalsotu par kāda konkrēta deputāta kandidatūru.

Foto – pexels.com


JŪLIJS

Barjera Carnikavā – asu diskusiju objekts

Asas diskusijas sabiedrībā raisīja jautājums par barjeru pār ceļu Piejūras dabas parkā Carnikavā. Tā izrādījās nepārvarams šķērslis Neatliekamās medicīniskās palīdzības ārstu brigādes auto, kas steidzās glābt slīkstošos cilvēkus. Pēc traģēdijas, kad jūrā noslīka trīs atpūtnieki, meža ceļš, kas cauri dabas parkam ved līdz pat pludmalei, vairs netika slēgts. Uz tā bez zīmes “Iebraukt aizliegts” bijusi novietota ar roku nolaižama barjera, jo iedzīvotāji iepriekš daudzkārt bija sūdzējušies par to, ka transportlīdzekļi brauc iekšā kāpu zonā.

KNAB veic kratīšanu Siguldas novada domē

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs 13. jūlijā kāda kriminālprocesa ietvaros veica kratīšanu Siguldas novada domē. Kriminālprocesā esot iesaistīts viens no domes deputātiem un kāds uzņēmējs.

KNAB kriminālprocesu sācis 1. jūnijā, balstoties uz aizdomām par iespējamu gatavošanos ļaunprātīgi izmantot dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā un veikt krāpšanu.

Izmeklēšanas gaitā, iegūstot papildu informāciju, kriminālprocess tika pārkvalificēts par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, Siguldas novada pašvaldības naudas līdzekļu izkrāpšanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, kā arī par uzkūdīšanu viltot dokumentu un viltota dokumenta izmantošanu mantkārīgā nolūkā.

Foto – no arhīva


AUGUSTS

Pierīgā sāk kontrolēt vidējo braukšanas ātrumu

No 14. augusta uz Rīgas apvedceļa (A5) posmā no Stūnīšiem līdz Jaunmārupei (23,1.–28,6. km) sāka darboties pirmais vidējā braukšanas ātruma kontroles posms.

Vidējā braukšanas ātruma kontroles sistēma ir automātiska mērīšanas sistēma, kas veic ātruma mērījumu, balstoties uz noteikta ceļa posma nobraukšanai patērēto laiku.

Vidējā braukšanas ātruma kontroles sistēma šogad tika ieviesta 16 valsts autoceļu posmos.

Foto – Latvijas Valsts ceļi


Vecāku un domes strīds par hokeju Jūrmalā

Jūrmalas domes deputāti lēma, ka no 31. augusta tiek slēgtas Jūrmalas Sporta skolas īstenotās profesionālās ievirzes hokeja un daiļslidošanas programmas, bērniem, kas apmeklēja šīs programmas un kuru deklarētā dzīvesvieta ir Jūrmalas pilsētā, piešķirot 50 eiro pašvaldības ikmēneša līdzfinansējumu sportošanas turpināšanai citās pašvaldībās. Pirms domes sēdes vairāki Jūrmalas jauno hokejistu vecāki ar savām atvasēm pie pašvaldības ēkas piketēja pret hokeja programmas slēgšanu Jūrmalas Sporta skolā. Tāpat audzēkņu vecāki bija iesnieguši prasību Administratīvajā tiesā ar lūgumu atcelt Jūrmalas domes lēmumu par hokeja programmas slēgšanu Jūrmalas Sporta skolā. Pirmās instances tiesa atteica ierosināt lietu.

Foto – arhīvs

Raksta pirmo daļu lasiet šeit. Nobeigums sekos.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.