Menu
 

Ādažu dome prasīs VARAM un Saeimai skaidru kārtību, kā īstenot likumā noteikto Garkalnes pagasta sadalīšanu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Ādažu dome prasīs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) un Saeimai skaidru kārtību, kā īstenot likumā noteikto Garkalnes pagasta sadalīšanu, piektdien pēc tikšanās ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministri Ingu Bērziņu, aģentūrai LETA teica Ādažu domes priekšsēdētāja Karīna Miķelsone (LRA).

Likumdevējs ir noteicis, ka nepieciešams izstrādāt plānu, kā sadalīt Garkalnes pagastu. Abām pašvaldībām - Ropažu un Ādažu - šis plāns ir jāizvērtē un jāpieņem lēmums. Taču kārtība, kā to izdarīt, neesot skaidra un to nepieciešams skaidri noteikt. To Ādažu domes priekšsēdētāja šodien paudusi ministrei.

Miķelsones ieskatā, lemjot par Garkalnes pagasta nākotni, ir jāizvērtē visi iespējamie apstākļi un pagasta sadalīšanas ietekme - jāizvērtē gan ekonomiskie, gan sociālie aspekti, jāizvērtē infrastruktūra, pakalpojumu sniegšanas iespējas u.c.

Šobrīd pašvaldībai neesot visas nepieciešamās informācijas, uz kā pamata balstīties lēmuma pieņemšanā. Esot tikai iedzīvotāju aptaujas dati.

Miķelsone atgādināja, ka jau 2019. un 2020.gadā Ādažu dome lēmusi, ka ir gatava Garkalnes teritorijas pievienošanai novadam, vai tas notiktu pilnībā pievienojot Garkalni, vai tikai tās daļu. Taču tam esot jābūt izvērtētam, lai tās robežas ir saimnieciski pamatotas.

Jautāta par viņas personisko viedokli, Miķelsone atzina, ka viņa balstītos uz iedzīvotāju aptaujas rezultātiem. 21% iedzīvotāju piedalījās aptaujā. Lielākā daļa balsoja par pievienošanos Ādažu novadam. Viņasprāt, iedzīvotāju viedoklis ir jāņem vērā atbildīgi. Arī 2019.gadā vairāk nekā 1000 iedzīvotāju izteica šādu vēlmi.

Ādažu domes priekšsēdētāja uzskata, ka līdz nākamajām vēlēšanām 2025.gadā Garkalnes jautājums ir jāatrisina, un viņa neredzot šķēršļus, kādēļ to nevarētu atrisināt.

Kā ziņots, Bērziņa pēc Ādažu novada apmeklēšana norādīja uz papildu diskusiju nepieciešamību par Garkalnes sadalīšanu.

Kā aģentūru LETA informēja ministres padomniece Sabīne Spurķe, pārrunājot iespējamos risinājumus Garkalnes sadalīšanā ar Ādažu novada pašvaldības vadību, ministre sadzirdējusi daudz aktuālu jautājumu, kas prasa papildu diskusijas, izvērtēšanu, iedziļināšanos un sarunas ar iedzīvotājiem.

Ceturtdien ministre viesojās Ropažu novadā, bet pagaidām par kādu iejaukšanos lēmuma pieņemšanā par teritoriju pārdali ministre nepauda.

Politiķe iepriekš uzsvēra, ka lēmumiem par Garkalnes sadalīšanu jābūt izsvērtiem, izvērtējot sabiedrības viedokli, kā arī ekonomiskos un telpiskos kritērijus.

Ropažu novada dome ir atbalstījusi tikai Baltezera ciema pievienošanu Ādažu novadam, savukārt agrākie reformu plāni paredzēja plašāku teritoriju pievienošanu Ādažiem, un to sagaida arī daļa Garkalnes iedzīvotāju.

Papildus Baltezera ciemam tiek piedāvāts nodot Ādažu novadam vēl atsevišķas vietas, kas ļautu veiksmīgāk apsaimniekot, attīstīt un uzturēt teritorijas, piemēram, Ādažu novadam plānots nodot ciema "Mārsili" attīstībai nepieciešamo teritoriju.

Savulaik administratīvi teritoriālās reformas plāni paredzēja Ādažu novadam pievienot lielāku bijušā Garkalnes novada daļu - līdz pat Vidzemes šosejai.

Gala lēmumu pa Garkalnes pagasta sadalīšanu būs jāpieņem Saeimai.

No 30.oktobra līdz 28.novembrim notika Garkalnes pagasta sadalīšanas plāna projekta publiskā apspriešana un iedzīvotāju aptauja. Tajā lielākā daļa aptaujas dalībnieku no Garkalnes pagasta pauda atbalstu pievienošanai Ādažu novadam. Trešdien Garkalnes iedzīvotāji izplatīja atklātu vēstuli, kurā aicināja ņemt vērā viņu viedokli, lemjot par Garkalnes pievienošanu Ādažu novadam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.