Menu
 

Tiesībsargs: Publiskā apspriešana par Garkalnes sadalīšanu ir notikusi atbilstoši prasībām

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Tiesībsargs ir izvērtējis Garkalnes iedzīvotāju iesniegumus saistībā ar Garkalnes pagasta sadalīšanu un secinājis, ka publiskā apspriešana un iedzīvotāju aptauja ir īstenota atbilstoši tiesību aktu prasībām, informēja tiesībsarga pārstāve Ruta Siliņa.

Decembrī aktīvie Garkalnes iedzīvotāji izplatījuši vēstuli, kurā aicina atcelt Ropažu novada domes Finanšu komitejas lēmumu par Garkalnes pagasta sadalīšanu, Baltezera ciemu nododot Ādažu novadam. Aktīvisti uzskata, ka Ropažu novada Finanšu komiteja nav ņēmusi vērā iedzīvotāju viedokli, jo 64,11% no visiem aptaujas dalībniekiem esot nobalsojuši par Garkalnes pievienošanu Ādažu novadam. Par saviem iebildumiem iedzīvotāji iesnieguma veidā informēja arī tiesībsargu. 

Tiesībsargs, izvērtējot situāciju, secinājis, ka normatīvajos aktos nav teikts, ka aptaujā ir jāsaņem noteiks skaits viedokļu lēmuma pieņemšanai. Tāpat tiesībsargs nav konstatējis, ka Ropažu novada pašvaldība būtu norādījusi, ka kāds no Garkalnes sadalīšanas plāna trīs variantiem tiks izvēlēts kā nemainīgs vai ka aptaujā sniegtās atbildes būtu pielīdzināmas balsojumam.

Vienlaikus tiesībsargs nav konstatējis arī to, ka publiskā apspriešana un sabiedriskās domas aptauja būtu nepienācīgi izziņota vai būtu redzami šķēršļi, kuru dēļ kādam no Ropažu novada deklarētajiem iedzīvotājiem vai cilvēkiem, kuriem pieder Ropažu novadā nekustamais īpašums, būtu liegts pausts savu viedokli.

Jau ziņots, ka Ropažu novada pašvaldība plāno sadalīt Garkalni, Baltezera ciemu atdodot Ādažu novadam. 

Ādažu novada dome iepriekš informēja, ka prasīs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) un Saeimai skaidru kārtību, kā īstenot likumā noteikto Garkalnes pagasta sadalīšanu, janvāra sākumā pēc tikšanās ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministri Ingu Bērziņu (JV), aģentūrai LETA teica Ādažu domes priekšsēdētāja Karīna Miķelsone (LRA).

Situācijas risināšanā iesaistījies arī Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vadītājs Oļegs Burovs (GKR), kurš VARAM lūgs sniegt informāciju par Garkalnes pagasta sadalīšanas procesu, tāpat viņš vēlas šo jautājumu pārrunāt, tiekoties ar Ādažu novada un Ropažu novada domju pārstāvjiem.

Bērziņa ceturtdien intervijā Latvijas Radio pieļāva ideju, ka Ādažu un Ropažu novadu pašvaldībām nespējot vienoties par Garkalnes sadalīšanu, šo pagastu varētu pievienot Rīgai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.