Menu
 

Foto: Daugmales pamatskolā viesojas Apvienotās Karalistes vēstnieks

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Ķekavas novada pašvaldība Foto - Ķekavas novada pašvaldība

20.februārī Ķekavas novadā viesojās Apvienotās Karalistes vēstnieks Latvijā Pols Bramels (Paul Brummel), lai iepazītos ar Daugmales pamatskolas skolēniem, kuri Rūtas Treijas vadībā 2023./2024.gada pirmajā mācību semestrī britu kultūras un sociālās iekļaušanas mācības ietvaros apguvuši britu zīmju valodu, informē Ķekavas novada pašvaldībā.

Rūta Treija Daugmales pamatskolā strādā kopš 2023.gada 31.augusta. Jau pirmajā mācību stundā viņa kā angļu valodas skolotāja 5.-8. klašu skolēniem stāstījusi par valodu dažādībām, tostarp arī par nedzirdīgiem cilvēkiem. Skolotājas mērķis bija skolēnos radīt izpratni un pateicību par to, ka viņiem dota iespēja runāt, dzirdēt un mācīties svešvalodas.

Rūta Treija stāsta: “Zīmju valoda man pašai vienmēr likusies interesanta. Vidusskolā nedaudz mācījos latviešu zīmju valodu, bet, studējot Apvienotajā Karalistē, man bija iespēja kā izvēles priekšmetu apgūt britu zīmju valodu. Tie, kas nezina, domā, ka zīmes visās valodās ir vienādas, bet tā nav. Arī amerikāņu un britu zīmes ir atšķirīgas. Un arī pašai britu zīmju valodai ir vairāki dialekti. Kopš mācībām pie absolūti kurlmēmām pasniedzējām, man vēl vairāk ieinteresēja šī valoda. Laikam nekad nebiju iedomājusies, kā patiesībā dzīvo kurlmēmi cilvēki, kas ir daļa no mūsu sabiedrības.

Ziemassvētkos sākām mācīties dziesmu britu zīmju valodā. Un kā es teicu skolēniem: “Gabals jau nevienam nenokritīs, ja pie dziesmas vārdiem iemācīsieties klāt pāris zīmes!” Skolēniem bija interesanti, lai gan pašā koncertā viņi bija ļoti uztraukušies. Lai pateiktos viņiem par ieguldīto darbu, palūdzu vecākiem parakstīt atļauju nosūtīt video kā Ziemassvētku sveicienu gan Apvienotās Karalistes vēstniecībai Latvijā, gan savām pasniedzējām Koventrijas Universitātē. Galu galā tā bija šī priekšnesuma ideja – iekļaujoša sabiedrība, iekļaujoša izglītība.”

Saistībā ar R.Treijas izrādīto iniciatīvu Apvienotās Karalistes vēstnieks Latvijā Pols Bramels 20.februārī apmeklēja Daugmales pamatskolu, lai iepazītos ar 5.-8. klašu skolēniem, kuri skolotājas R.Treijas vadībā 2023.gada nogalē bija sagatavojuši priekšnesumu britu zīmju valodu, vēsta pašvaldībā.

Gatavojoties Apvienotās Karalistes vēstnieka apciemojumam, skolēni pa pāriem bija sagatavojuši prezentācijas par dažādām britu kultūras tēmām – mūziķiem, arhitektūru, kultūras objektiem, personībām, ēdienu, svētku dienām u.c. Labākās četras prezentācijas tika prezentētas vēstniekam. Kate un Ance stāstīja par "Rolls Royce", Agnese, Elza un Elīna - par Džeimsu Bondu, Alise un Katrīna - par Čārlzu Darvinu, bet Sāra un Rēzija - par industriālo revolūciju. Viena no prezentācijām bija gatavota par ļoti nozīmīgu britu tradīciju – pēcpusdienas tēju. Tika sagatavotas gan maizītes, gan scones, gan tēja ar pienu. Viss tika papildināts arī ar Karaļa Čārlza III kronēšanas pīrāgu, ko bija sarūpējis vēstnieks. Apvienotās Karalistes vēstnieks Latvijā Pols Bramels un vēstniecības sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Černišova ļoti novērtēja ieguldīto darbu.

“Man prieks, ka šis mazais, jaukais žests (priekšnesums) deva veselu notikumu gan skolai, gan novadam. Tas bija tieši tas, ko vēlējos parādīt skolēniem. Izdarīt kaut ko labu un interesantu bieži vien nemaksā neko. Mēs nekad nezinām, kā šis darbs vēlāk pie mums atgriezīsies, kādas būs šī darba atskaņas. Darbojāmies no sirds, ar vēlmi dot prieku un pretī saņēmām vienreizīgu iespēju,” stāsta Rūta Treija.

Vizītes ietvaros Apvienotās Karalistes vēstnieks viesojās arī Ķekavas novada pašvaldībā, lai tiktos ar Ķekavas novada domes priekšsēdētāju Juri Žilko un vietnieku Andri Vītolu. Vizītes noslēgumā vēstnieks apmeklēja Ķekavas novadpētniecības muzeju un Ķekavas novada uzņēmumu AS “Ķekava Foods”, norāda pašvaldībā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.