Menu
 

Radot jaunas idejas, notikusi Allažu attīstības darbnīca

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Andra Marta Babre Foto - Andra Marta Babre

30.aprīlī Allažu Tautas namā norisinājās Allažu attīstības darbnīca ar arhitektiem. Tajā piedalījās vietējie iedzīvotāji, pašvaldību pārstāvji, nozaru speciālisti, eksperti un uzņēmēji, lai kopīgi veidotu ilgtspējīga, sociāli iekļaujoša, dabai un videi draudzīga Allažu attīstības modeļa konceptu, informē Siguldas novada pašvaldībā.

Pasākumu atklāja Raitis Rodiņš, uzņēmējs, zemnieks, kooperatīva “Ekoloģisks.lv” valdes loceklis, kā arī Allažu pagasta iedzīvotāju padomes priekšsēdētājs. Tālāk Siguldas novada pašvaldības iestādes “Siguldas novada Attīstības aģentūra” vides plānotāja Zane Getere dalījās pārdomās ar prezentāciju “Arhitektūras vs Plānošanas izaicinājumi novadā”.

Allažu teritorijas vēsturē un attīstībā ļāva ieskatīties Dainuvītes Bērziņas, Allažu pagasta novadpētnieces, stāstījums ar īsu izklāstu par Allažiem 2000.gadā līdz mūsdienām, parādot, kā ir attīstījusies teritorija un kādas iniciatīvas tikušas realizētas šajā laika posmā, norāda pašvaldībā.

Matijs Babris, jauno arhitektu kluba “Atelpa” vadītājs, atklāja radošo darbnīcu, kurā dalībnieki četrās grupās veica Allažu kartēšanu, katrā grupā izceļot piecus svarīgākos objektus un trīs vai vairāk vietas, kuras būtu nepieciešams uzlabot. Tālāk sekoja priekšlikumu izveide, apvienošana un vērtības piedāvājumu izstrāde. Lai arī katram uzdevumam tika atvēlētas vien 5–10 minūtes, katra grupa spēja radīt pilnvērtīgu priekšlikumu, kas var kalpot kā sākums attīstības projektu plānošanai un realizēšanai.

Komandas “Savējie” mērķis ir radīt sakārtotu vidi. Priekšlikums sastāv no divām idejām – vienas īstermiņa un otras ilgtermiņa. Pamatā tika attīstīta ideja par “Allažu lasītēm”, kas ir skrējiens pa lāsītes formas maršrutu ar piestāšanu Allažu Tautas namā un Allažmuižā, izceļot Allažu ķimeļa potenciālu. Pasākuma īstenošanai nebūtu nepieciešams liels budžets, ap 2000 eiro, lai izgatavotu norādes, kartes un novietotu publiskās tualetes. Īstenošanā varētu iesaistīties pašvaldības Tūrisma nodaļa, kā arī iedzīvotāji. Otra ideja ir laikmetīgās mākslas notikums, kurā tiktu zīmēts un gleznots uz daudzdzīvokļu namu gala fasādēm, tādā veidā sakārtojot vidi, kā arī piesaistītu jaunu tūristu grupu, padarot Allažus par mākslas baudītāju galamērķi. Šajā gadījumā pašvaldībai būtu nepieciešams saprast tiesisko pamatojumu, kā iespējams sadarboties ar civilo sektoru – iedzīvotājiem – projekta realizācijā, skaidro pašvaldībā.

Komanda “Vardaris” piedāvāja konceptu “Maršruts ar objektiem”, kas būtu gan tūristu piesaistes objekts, gan iekšējais pastaigu ceļu tīkls vietējiem iedzīvotājiem, ietverot iekaramo tiltu virs Tumšupes ar gaismas efektiem, izgaismojot daļu no Tumšupes skaistās ainavas, ar iespēju attīstīt arī laulību tūrismu. Maršruts turpinātos gar skolu, tālāk gar zirgaudzētavu, ko var ietvert arī izjāžu veidā, tālāk turpinot ceļu gar Līvu ciemu un gravu ar dīķiem, sasniedzot Allažu Tautas namu un atgriežoties Allažu centrā, kas šobrīd vēl formējas.

Komanda “Mazie kangari” iecerēja Allažu muižas parka sakārtošanu, vienā versijā pieticīgi bez budžeta, ar allažnieku iesaisti, otrā versijā ar profesionālu projekta rakstītāju komandu un finansējuma piesaisti. Projekta ietvaros dalībnieki ir gatavi paši pielikt roku soliņu un zīmju izvietošanā, celiņu seguma ieklāšanā, kā arī uzbūvējot nelielu dabas estrādi, lai varētu organizēt koncertus, atzīmē pašvaldības pārstāvji.

Komandas “Labs sākums” ideja projektam ir attīstīt infrastruktūru, veidojot maršrutu, kas caur Allažiem saved Siguldu ar Rīgu, tādējādi padarot Allažus par nozīmīgu galamērķi. Sākotnēji projektā paredzēts uzlabot autoceļus un pakāpeniski integrēt citas funkcijas, piemēram, viedās velonovietnes. Budžets šādam projektam ir liels, kas tuvotos pieciem miljoniem eiro, bet kopā ar pašvaldību un topošo Allažu iedzīvotāju biedrību to būtu iespējams īstenot desmit gadu laikā vai sadalot to vairākos mazos projektos, min komandas loceklis Helvijs Kārkliņš.

 

Vineta Sārtaputna, arhitekte un teritorijas plānotāja, piebilda, ka svarīgi ir veidot jaunu iespaidu par Allažiem, izceļot dabas bagātības, tai skaitā Tumšupes ainavu. Allažu ciemam izstrādāt konkrētu ciema telpas stilu, iekļaujot arhitektūras stilu, krāsas, formas jaunveidojamā teritorijas plānojuma apbūves noteikumos. Dažas no idejām – iekļaut vismaz mazajās arhitektūras formās futūristiskas/liektas formas, dažādu krāsu izgaismojumu, kas dotu vietai savdabīgu atmosfēru, kā arī ēku fasādēs varētu dominēt balts, sārtie un zemes toņi. Papildus ieteicams izstrādāt publisko vietu un ielas telpas apstādījumu konceptu. Pašvaldībai piederošo zemesgabalu ciema centrā, pārveidot no mazdārziņu izmantošanas uz ciema funkcijām atbilstošu, iespējams iznomāt uzņēmējiem, izstrādājot visām pusēm izdevīgus nomas līgumus. Ņemot vērā faktu, ka Allažos un tiešā tuvumā atrodas zirgaudzētava un jauno jātnieku skola, veicināt un popularizēt jāšanas sporta attīstību pagastā.

Pēc visu četru priekšlikumu prezentēšanas pie kopīgas svaigi ceptu picu ēšanas notika ideju apspriešana un sadarbības plānu veidošana, vēsta pašvaldības pārstāvji.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.