Menu
 

Latvijas upēs turpinās ūdenslīmeņa kāpums

  • Autors:  LETA
Foto - LVĢMC Foto - LVĢMC

Latvijas upēs turpinās ūdenslīmeņa kāpums - ir plaši applūdušas upju palienes un zemākās vietas, spēkā dzeltenās pakāpes brīdinājums par augstu ūdenslīmeni, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

Aizvadītajā diennaktī Daugavā no Suražas līdz Verhņedvinskai ūdenslīmenis paaugstinājās par 6…29 centimetriem (cm), posmā Piedruja-Jēkabpils tas paaugstinājās par 2…15 cm diennaktī, pārējos posmos tiek novērotas svārstības. Daugavas baseina upēs ūdenslīmenis lielākoties paaugstinājās - Dubnā, Rēzeknē, Aiviekstē, Pededzē, Lielajā Juglā un Mazajā Juglā ūdenslīmenis paaugstinājās par 1…25 cm diennaktī. Indricā, Ošā un Ogrē ūdenslīmenis pazeminājās par 4…12 cm diennaktī.

Gaujā posmā no Velēnas līdz Carnikavai ūdenslīmenis paaugstinājās par 2…16 cm diennaktī. Pārējās Gaujas baseina upēs ūdenslīmenis paaugstinājās par 4…21 cm diennaktī, izņemot Amatu pie Melturiem, kur ūdenslīmenis pazeminājās par 35 cm diennaktī. Salacā ūdenslīmenis pazeminājās par 1…12 cm diennaktī. Rūjā pie Vilnīšiem un Sedā pie Oleriem ūdenslīmenis paaugstinājās attiecīgi par 20 un 6 cm diennaktī.

Aizvadītajā diennaktī Lielupē no Mežotnes līdz Slokai ūdenslīmenis pazeminājās par 4…30 cm diennaktī. Pārējās Lielupes baseina upēs ūdenslīmenis lielākoties paaugstinājās par 1…35 cm diennaktī, izņemot Mēmeli un Mūsu, kur ūdenslīmenis pazeminājās par 1…2 cm diennaktī.

Ventā posmā Leckava-Kuldīga ūdenslīmenis pazeminājās par 17…50 cm, pie Vendzavas ūdenslīmenis paaugstinājās par 32 cm diennaktī. Rojā, Irbē, Abavā, Rīvā un Bārtā pie Dūkupjiem ūdenslīmenis paaugstinājās par 3…14 cm diennaktī. Ciecerē, Imulā, Bārtā pie Skuodām un Durbē ūdenslīmenis pazeminājās par 12…59 cm diennaktī.

Kā liecina LVĢMC novērojumi, gada pirmajā dienā upes lielākoties ir brīvas no ledus. Paaugstinoties ūdenslīmenim, vēl plašāk applūdīs palienes un zemākās vietas.

Latvijā iestājoties salam, atsāka veidoties sākotnējās ledus formas - piesalas un vižņi. Paaugstinātas noteces apstākļos vižņu veidošanās būs intensīva, veidosies sablīvējumi upju līkumos un šaurākās vietās, tā ietekmē būs krasas ūdenslīmeņa svārstības, tādēļ pastāv risks, ka atsevišķos reģionos applūdīs būtiski plašākas teritorijas.

LVĢMC brīdina, ka atrasties uz ledus šajās dienās ir bīstami.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.