Menu
 

"Vides resursu centrs": Ropažu novadā plānotā atkritumu reģenerācijas stacijas darbība kaitējumu dabai neradīs

  • Autors:  Apriņķis.lv
Vizualizācija - publicitātes Vizualizācija - publicitātes

Vides pārraudzības valsts birojs (VPVB), vispusīgi izvērtējot Vides resursu centra ietekmes uz vidi ziņojumu, atzinis, ka plānotās atkritumu reģenerācijas stacijas Ropažu novada Stopiņu pagasta Dreiliņos dēļ vides aizsardzības līmenis nesamazināsies, informēja SIA “Vides resursu centrs” valdes loceklis Guntars Levics.

Pēc uzņēmuma sniegtās informācijas, birojs atzinis, ka projekta īstenotāji ir izsvēruši galvenos risinājumus paredzētās darbības realizācijai, tāpat izvērtēti jautājumi par sagaidāmo emisiju gaisā un atkritumu aprites ietekmi. Secināts, ka ražošanas process uz vidi kaitējumu neradīs, taču vēl jāsaņem apstiprinājums Ropažu domē, jāveic izmaiņas lokālplānojumā un jāsaņem atbilstoša darbības atļauja.

“Pamatojoties uz veikto novērtējumu, nav identificēti paredzētās darbības realizāciju pilnībā aizliedzoši faktori, tomēr paredzētās darbības realizācijai ir ar teritorijas plānojumu saistīti ierobežojumi, par kuru piemērošanu vēl jālemj IVN (ietekmes uz vidi novērtējuma) akcepta lēmuma pieņēmējai, t.i., Ropažu novada pašvaldībai,” teikts VPVB atzinumā.

Papildus projekta galvenajiem mērķiem – ražot enerģiju, nodrošināt noglabāto atkritumu apjoma samazināšanos un veicināt Latvijas energoneatkarību – plānots, ka rūpnīca kalpos arī kā tūrisma infrastruktūras un aktīvās atpūtas objekts. Tā būs droša vide gan cilvēkiem, gan dzīvniekiem, gan augiem, apgalvo projekta īstenotāji. 

Ražotnes darbības īstenošanā tiks ievēroti gan saistošie Ministru kabineta noteikumi, gan jaunākajās Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvās noteiktās prasības, kas paredz darbības nekaitīgumu veselībai un videi. Turklāt attiecībā uz emisiju monitoringu tiks ievērotas pat stingrākas prasības, nekā noteikts normatīvajos aktos.

Pēc “Vides resursu centra” informācijas, lai arī Latvijā šāds projekts vēl nav īstenots, taču Eiropas valstīs tādu ir vairāk nekā pieci simti. Stacijas projektā ir pārņemta labākā starptautiskā pieredze, un tas tiks īstenots, ievērojot īpaši augstas vides aizsardzības prasības.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.