Menu
 

Šaicāns: Juniori kamaniņu sporta pieaugušo izlasē gan adaptēsies, gan palielinās konkurenci

  • Autors:  LETA
Foto - Latvijas Kamaniņu sporta federācija Foto - Latvijas Kamaniņu sporta federācija

Juniori Latvijas kamaniņu sporta izlasei ir piesaistīti gan tāpēc, lai adaptētos pieaugušo sacensībās, gan lai palielinātu konkurenci, sarunā ar LETA atklāj izlases galvenais treneris Zintis Šaicāns.

Šaicāns par Latvijas kamaniņu sporta izlases galveno treneri kļuva maijā.

Viņš stāsta, ka Latvijas nacionālajai izlasei ir pievienojušies trīs iepriekšējā sezonā sevi vienaudžu sacensībās apliecinājušie juniori - divnieks Viktorija Ziediņa/Selīna Elizabete Zvilna, kuras izcīnīja arī pasaules junioru čempioņu titulu, un pasaules junioru čempions Kaspars Rinks.

"Teicu arī Latvijas Kamaniņu sporta federācijai (LKSF) un nacionālās izlases treneriem, ka ar šādiem tituliem juniorus vajadzētu pievienot pieaugušo izlasei un strādāt kopā," saka Šaicāns, uzsverot, ka šie sportisti gan sagatavošanās posmā bija kopā ar nacionālo izlasi, gan pievienosies tai Pasaules kausa (PK) posmos.

"Kaut gan viņi vēl ir juniori, es gribu, lai viņi "apbružājas" PK posmos. Viņi to darīja jau iepriekšējā gadā, un gribu, lai viņi to turpina arī šosezon," stāsta treneris.

Otrs iemesls junioru pievienošanai pieaugušo izlasei ir iekšējās konkurences pastiprināšana gan vīriešiem, gan sieviešu divniekiem.

Šaicāns gan uzsver arī to, ka "ir jābūt balansam, lai iekšējā konkurence nepārvēršas haosā un notiek pozitīvā gaisotnē".

"Ir jāmāk atrast robežas un pozitīvā konkurence jāpārvērš rezultātā, lai visas puses ir apmierinātas. Un tas ir ļoti grūti izdarāms," atzīmē treneris.

Ir plānots, un šādu viedokli pārstāv arī Šaicāns, ka līdz pieaugušo pasaules čempionātam Rinks un divnieks Ziediņa/Zvilna startēs kopā ar nacionālo izlasi, bet pievienosies junioru izlasei startam Eiropas junioru čempionātā un pēc tam pasaules junioru čempionātā Norvēģijā.

"Tomēr skatīsimies, kādi būs viņu sasniegtie rezultāti, kā juniori sevi apliecinās pieaugušo sacensībās un cik junioru komandai pasaules un Eiropas meistarsacīkstēs būs vajadzīga viņu palīdzība," uzsver treneris.

Viņš piekrīt, ka, startējot kopā ar vienaudžiem, latvieši iemācās uzvarēt, kas ir ļoti svarīgi, lai ar tādu pašu uzvaras garšu juniori sāktu startēt arī pieaugušo sacensībās.

"Tāpēc arī šeit ir jābūt balansam. Protams, atnākot uz nacionālo komandu, junioriem pirmajos gados ir ļoti grūti izsisties pieaugušo konkurencē. Tāpēc mēs ar treneriem esam izdomājuši, kādos pieaugušo PK posmos juniori startēs, neaizmirstot, ka junioriem ir vajadzīgas sacensības arī savā vecuma grupā, lai saprastu ne tikai savu varēšanu vienaudžu vidū, bet arī nostiprinātu uzvaras garšu, vēlāk paņemot to līdzi arī pieaugušo konkurencē," skaidro treneris.

"Liekot startēt pie pieaugušajiem, mēs junioru sportistu varam sagraut psiholoģiski. Tāpēc liela loma ir treneriem, kā to pasniegt, kā motivēt jaunos sportistus un kā attīstīt sportistus," norāda Šaicāns.

Pasaules kausa sezona kamaniņu sportā sāksies ar diviem posmiem Ziemeļamerikā, 8. un 9.decembrī spēkojoties ASV trasē Leikplesidā un 15. un 16.decembrī Kanādas trasē Vistlerā. Pēc jaunā gada sacensības tiks aizvadītas Vinterbergā (6.-7.janvāris), Insbrukā (13.-14.janvāris), Altenbergā (3.-4.februāris) un tad divas nākamās nedēļas nogales - Oberhofā. 24. un 25.februārī, kā arī 2. un 3.martā Pasaules kausa sezona noslēgsies ar posmiem Siguldā.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.