Menu
 

Aptauja: Latvijā 86% ieguldītāju plāno turpināt investēt arī šogad Apriņķis.lv

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Latvijā 86% investoru plāno turpināt ieguldīt arī šogad, aģentūru LETA informēja "Swedbank" pārstāvji, atsaucoties uz veikto Latvijas investoru aptauju. Vienlaikus ienesīgākie ieguldījumu veidi, pēc Latvijas investoru paustā, ir uzņēmumu akcijas (65%), ieguldījumu fondi (54%) un nekustamais īpašums (41%). 

Domājot par sagaidāmo atdevi, trešdaļa no investoriem to sagaida piecu līdz 10 gadu laikā, bet nedaudz mazāk (31%) trīs līdz piecu gadu laikā. Vairāk nekā puse no visiem ieguldītājiem jeb 52% uzskata, ka atdeve no viņu ieguldījumiem būs vidēji 5-10% robežās.

Vērtējot ieguldījumus 2023.gadā, 35% investoru norādījuši, ka ir sākuši ieguldīt vairāk, 26% turpina ieguldīt nemainīgu summu konkrētos jau gatavos finanšu instrumentos, 14% turpina ieguldīt, maksimāli diversificējot ieguldījumu portfeli, bet 14% no visiem ieguldītājiem pērn ir pārstājuši aktīvi ieguldīt, kamēr pastāv neskaidri ģeopolitiskie un ekonomiskie apstākļi.

Salīdzinot ar 2023.gada pavasara aptauju, skeptiski noskaņotu ieguldītāju skaits ir samazinājies par sešiem procentpunktiem - pērn 20% ieguldītāju norādīja, ka neskaidru ģeopolitisko apstākļu dēļ ieguldīt ir pārtraukuši.

Šogad 55% investoru turpinās ieguldīt un ievērot savu ieguldījumu ilgtermiņa stratēģiju, 40% vēros notikumus finanšu tirgos un pieņems lēmumu, ņemot vērā aktuālās norises, bet 4% ir nobažījušies par recesiju un tāpēc ieguldījumus visdrīzāk neveiks.

Runājot par faktoriem, kuri investorus satrauc visvairāk, kā trīs izteiktākie izcelti ģeopolitiskie riski (81%), inflācijas un cenu kāpuma ietekme uz sabiedrību (48%), kā arī procentu likmes un Eiropas Centrālās bankas monetārā politika (44%). 

Savukārt, vērtējot finanšu tirgu attīstības perspektīvas nākamo trīs gadu laikā, vairums ieguldītāju jeb 57% uzskata, ka būtiskas izmaiņas nav gaidāmas, 22% ir izteikti optimisti un domā, ka finanšu tirgū ir gaidāma jūtama izaugsme, bet 21% domā, ka drīzāk ir sagaidāms kritums.

Nozīmīgākie kritēriji, kas nosaka investoru izvēli par labu ieguldīšanai tai vai citā uzņēmumā, ir šī uzņēmuma un nozares spēja gūt peļņu ilgtermiņā (37%), uzņēmumu ilgtspējīgums (24%) un uzņēmumu dividenžu politika, proti, regulāra dividenžu izmaksa (17%).

"Swedbank" investoru aptauja veikta 2024.gada februārī, aptaujājot 1075 investorus visā Latvijā.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.